Adakah Anda Prihatin???

Nampak tak ayat yang lebih kurang macam ni dalam LRT?

Nampak kan..dekat cermin LRT tu..siap ade gambar ibu mengandung, orang tu, orang kurang upaya dan lain2…dan tertulis “tempat duduk ini dikhaskan untuk…..”berserta anak panah yang mengarah ke kerusi…

Persoalannya adakah kita prihatin??

Bayangkan situasi ini..

Ada seorang ibu mengandung dan seorang aci yang bertampal koyok di kepala…

nak kasi sapa duduk???

—>>mesti lah kasi 2-2 kan…tapi ade satu seat jek..camno ni? ha…senang jek soh r orang sebelah kite pun kasi seat gak…

senang kan…tapi itu pun orang takleh nak buat….huhuuhh…

ni kes pagi tadi..tapi aku dapat seat bukan sebab orang bagi..tapi orang tu nak turun LRT..pastu ade lak seat kosong depan aku…dan ade sorang aci berdiri dekat2 pintu..tetibe ade sorang adik ni(aku rase budak kolej kot) duduk situ…aku pandang jek de yang buat muke slamber tu..aku pun kasi seat aku pada aci tu…tapi aci tu takmo sebab de kate de dah nak sampai ke destinasi idaman kalbunyer….

camno pulak kalo situasi ni…

ade 2 orang ibu mengandung naik bas…same gak lah solution macam kes kat atas kan…tapi still orang susah nak buat…

kes ni jadi pada aku mase peknenkan ainul dulu (mase tu baru 6-7bulan)…

tapi aku memang dapat seat sejak aku naik bas…pastu sorang akak peknen (lebih kurang 8-9 bulan..dengan kaki yang bengkak segala..aku tau sebab aku berbual dengan dia) naik bas dan berdiri depan aku…masa ni budak pompuan sebelah aku buat dek jek..geram aku..so aku pun bangun dan kasi akak tu duduk..sebab nampak kesian sgt2…pastu aku pun berbual lah dengan akak tu…(dalam masa yang sama masih jeling budak pompuan sebelah aku tadi)…

jadi kesimpulan dalam situasi aku ni adalah ibu mengandung kasi seat kat ibu mengandung yang lain dan orang yang sihat sejahtera tak endahkan langsung drama yang baru terjadi tu….uhuhuuhh…aku bukan nak sgt seat pun..cume sedih dengan sikap segelintir rakyat Malaysia yang tak prihatin…

sekarang ni aku cuma memerlukan sedikit kekuatan untuk menegur sape2 jek dalam LRT atau bas supaya kasi aku seat…kahhh…

pernah sekali aku naik LRT berdiri betol2 depan beberapa orang wanita yang sedang duduk di kerusi yang ade sign adakah anda prihatin tu..still tak dapat duduk jugak dan pompuan2 tu boleh lah pulak pura2 tido…(padahal naik LRT sama2 ni)

apepun..pesanan kepada wanita2 di luar sana…satu hari anda akan merasa ape yang aku rasa..so tolonglah ade sedikit rasa empati tu dalam diri..

2 thoughts on “Adakah Anda Prihatin???

  1. mmg tensen kalu kene cmtuh ..
    cm akak dulu ngndung pun daku x nak duduk ( tp ramai plak suh duduk)..
    tp penah nmpak kes cm ko ni.. hangin je haku .. org yg sihat2 tu x reti2 bahasa nak kasi org tua & org ngndung duduk ..

    ** lg daku hangin .. mana link blog akak .. padan ko x penah jenguk yek ..

  2. wah..layout baru..cantik cantik…
    aku faham perasaan ko sbb aku pernah mengandung dan pernah tidak di endakan oleh2 org2 yg tidak bertanggung jawab..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s