Jiwa Kacau!

ahaks..apakah ini? sendiri pun tak tau..yang aku tau thats the right word to describe my feeling right now! dunno why? nak kate tak solat subuh..solat..tak bekfes..dah…hmmm..ntahlah…

or maybe aku terlalu banyak berfikir kot….huhuuhh…

ape yang aku fikir ha???

jeng..jeng..jeng…tak lain dan tak bukan duit lah…kekkee…

the main problem aku rasa ialah sebab aku sangat boros..tak pandai nak menyimpan duit masa ade duit…aiyok…memang tak beringat pada masa depan..padan muka aku kan..kahhhh…

then, bila aku terlibat dalam financial planning ni baru lah sedar betapa pentingnyer simpan duit..not just saving the money but to invest it..make it grow..its true…let say kalo aku simpan jek duit dalam bank account aku, pergh..sah2 lah memang senang jek nak pi ATM bawak kuar duit..xspecially kalo pi shopping ke jalan2 ke..huuhuh…or, if i just keep the money there, bukan dapat ape pun..kene tolak duit aku ade lah sebab ade fees… atau kemungkinan lain aku simpan dalam ASB..ok gak kan.. tapi still masih senang aku nak redeem balik dan kuarkan duit…and the dividen only ~7%…

when i learn about unit trust, memang terkejut sgt bukan macam yang aku sangka…most people yang aku jumpa beranggapan they need to have a large sum of money to invest..actually there is two way to make an investment..CASH and KWSP… if you have a cash (more than rm 1000) or have enough KWSP saving pun dah boleh wat investment.. heheh

so aku bertekad kalo ade duit lebey jek aku nak invest gak..sebabnya aku taknak keborosan aku ni menjadi2…kekkee…at least i can make some profit..

so sesiapa yang rase nak join aku meh lah..or nak tanye soklan ke..di alu-alukan… tapi aku masih belajar lagi bab unit trust ni.. soklan senang2 boleh lah aku xplain..soklan susah2 tunggu aku dah xpert skit baru boleh… hahhaa..

4 thoughts on “Jiwa Kacau!

  1. melly!..hehe..

    lame xdgr cte.ape kaba?..

    em saje nk tnye,kalo2ade mmbe melly yg nak jadi guru ganti for okt n nov ni kat smk pandan mewah..pasal effa due around mid okt cmtu.hehe..

    ape2hal gtau k..juz drop by at my blog je..

    take care..selamat bersalin nanti..;)

  2. akk dah msok dah..mmg berbaloi2..heheh dulu somi akk le dok kata unit trust ni..akk je yg booolayan..skali tgk statment wow..kahhhhh tulah mmg bgs wat invest dlm unit trust ni…

  3. unit trust tu dier invest kt mane..
    risau ke tmpt2 xelok je..
    fhm2 la sistem konvensional skrg ni..
    kiter mgkin wt phd thun dpn..
    tp rs xsmpt buulan 1..
    mgkin dlm bln jun..
    ms wt phd nnt xmengajar..
    jga muiz kt rmh je..hehe..
    n mengadap buku2 yang byk n tebal2..huhu..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s