My Wishlist

Birthday aku dah nak dekat..tapi minggu ni minggu akhir aku keje..jadi sebelum aku cuti panjang..dan nak bersalin nanti, so aku nak juga lah buat wishlist aku..and this wishlist only valid till my next birthday 4/9/2010..

  1. My own car…Honda Stream…
  2. My own house…
  3. Full Closet of Hajaba’s Collection
  4. Saving for my kids
  5. My own investment

Ni je dulu permintaan aku..Ya Allah..murahkanlah rezekiku..amin….

Surat untuk Hati

Kehadapan sekeping daging bernama hati….

Ku tahu kau hampir rebah…layu..pucat…amemia dan ntah apa2 lagi yang boleh kugambarkan keadaanmu ketika ini…

Dan ku ingin kau tahu di saat aku menulis coretan ini, aku juga hampir serupa..semuanya disebabkan engkau..dan aku tahu kau tahu itu..bukankah kau kenal aku seperti aku kenal dirimu…kita kan seperti irama dan lagu..seperti laut dan ombak..aku adalah engkau dan engkau adalah aku…

Duhai hati…

Bukankah tersangat sukar untuk membuat pilihan…kasihan engkau tersiksa..tapi itu semua dugaan buatmu..sesungguhnya Allah memberi ujian kepada hambaNya dan Dia tahu kau mampu hadapinya..

Aku akan selalu ada denganmu…akan berikan engkau semangat dan Energy…aku tahu kau boleh menghadapi hari2 masa depanmu..sebab engkau kuat seperti juga aku…

Oh Hati..

Bungakanlah dirimu seperti berbunganya aku sekarang…seperti kau sedia maklum, aku akan melahirkan tidak lama lagi…dan aku tidak sabar menanti detik itu..persiapan juga hampir selesai..dan aku sudah bersedia menjadi ibu kepada 2 orang anak kecil..pasti kau tahu dulu pernah orang meragui aku kan..isteri dan ibu muda..pelajar dan suri rumah..nah..kini telah aku buktikan…tunggu sedikit masa bila aku dah bekerja…kan kubuka mata mereka..ahaks…

Hai Hati…

Nikmatnya setelah kuluahkan segala…dah kurasa kian pulih..semoga kau pun begitu…dan jika aku masih berada disini, akan kucoret untukmu lagi…

yang benar…

malyana mansor..

Adakah Anda Prihatin???

Nampak tak ayat yang lebih kurang macam ni dalam LRT?

Nampak kan..dekat cermin LRT tu..siap ade gambar ibu mengandung, orang tu, orang kurang upaya dan lain2…dan tertulis “tempat duduk ini dikhaskan untuk…..”berserta anak panah yang mengarah ke kerusi…

Persoalannya adakah kita prihatin??

Bayangkan situasi ini..

Ada seorang ibu mengandung dan seorang aci yang bertampal koyok di kepala…

nak kasi sapa duduk???

—>>mesti lah kasi 2-2 kan…tapi ade satu seat jek..camno ni? ha…senang jek soh r orang sebelah kite pun kasi seat gak…

senang kan…tapi itu pun orang takleh nak buat….huhuuhh…

ni kes pagi tadi..tapi aku dapat seat bukan sebab orang bagi..tapi orang tu nak turun LRT..pastu ade lak seat kosong depan aku…dan ade sorang aci berdiri dekat2 pintu..tetibe ade sorang adik ni(aku rase budak kolej kot) duduk situ…aku pandang jek de yang buat muke slamber tu..aku pun kasi seat aku pada aci tu…tapi aci tu takmo sebab de kate de dah nak sampai ke destinasi idaman kalbunyer….

camno pulak kalo situasi ni…

ade 2 orang ibu mengandung naik bas…same gak lah solution macam kes kat atas kan…tapi still orang susah nak buat…

kes ni jadi pada aku mase peknenkan ainul dulu (mase tu baru 6-7bulan)…

tapi aku memang dapat seat sejak aku naik bas…pastu sorang akak peknen (lebih kurang 8-9 bulan..dengan kaki yang bengkak segala..aku tau sebab aku berbual dengan dia) naik bas dan berdiri depan aku…masa ni budak pompuan sebelah aku buat dek jek..geram aku..so aku pun bangun dan kasi akak tu duduk..sebab nampak kesian sgt2…pastu aku pun berbual lah dengan akak tu…(dalam masa yang sama masih jeling budak pompuan sebelah aku tadi)…

jadi kesimpulan dalam situasi aku ni adalah ibu mengandung kasi seat kat ibu mengandung yang lain dan orang yang sihat sejahtera tak endahkan langsung drama yang baru terjadi tu….uhuhuuhh…aku bukan nak sgt seat pun..cume sedih dengan sikap segelintir rakyat Malaysia yang tak prihatin…

sekarang ni aku cuma memerlukan sedikit kekuatan untuk menegur sape2 jek dalam LRT atau bas supaya kasi aku seat…kahhh…

pernah sekali aku naik LRT berdiri betol2 depan beberapa orang wanita yang sedang duduk di kerusi yang ade sign adakah anda prihatin tu..still tak dapat duduk jugak dan pompuan2 tu boleh lah pulak pura2 tido…(padahal naik LRT sama2 ni)

apepun..pesanan kepada wanita2 di luar sana…satu hari anda akan merasa ape yang aku rasa..so tolonglah ade sedikit rasa empati tu dalam diri..

ainul buat keje

aku ngah mengkapetkan diri ngan kak sue, kak paiz, kak zu..cite lah pasal anak2 wt keje..terinagt aku 2-3minggu lepas..ainul wat keje…huhuuh

kisahnyer aku ngah bz kat dapur. pintu dapur tu pulak memang dah pasang gate so ainul takleh r nak kaco aku kan..si ainul ni pulak kerjanya suke bukak seluar..ha kalo dah bukak seluar tu senang jelah de tanggalkan pampers die tu..so aku siap2 dah lipat toto ngan kapet..takot kang de terkencing ke ape..ruang tamu sume dah kemas…bantal dan mainan ainul tak kasi sepah2..

ainul ni pulak mulutnyer bising selalu..memang tak reti diam…tapi dah senyap pulak die…ingatkan tido..rupenyer sibuk mengemas dalam bilik ngan tak pakai pampersnyer tu…dalam sebok2 aku ngah wat keje sume..tiba 2 de diri jek kat gate tu…pegang2 montot die…sambil muke cam nak nangis..aku pun watkan lah susu..lom sempat minum susu ayah balik keje pulak…

nak tau ape jadi…jeng..jeng..jeng…ayah nak salin baju dalam bilik…terkejut ayah terus tanye ibu…ni ape ni sayang? tahi ainul ke????? aku pun ape lagi..erk…berlari ke blik..sah..anak aku berak pulak…patot r senyap jek..pastu pegang2 montot de tu..yak rupenyer..tergelak2 aku ngan abg..yang jadi mangsa semestinya ayahnyer…kene bersihkan…kahhh….

hai anak..macam2…..

Ainul sayang

saje jek aku nak letak gambo ainul zaman de kecik…rindu sgt nak tgk balik…dah besar dah anak dara ibu ni..rambut pun dah panjang..dah nak jadi kakak..sebab ainul dah pandai sikit so leh r aku mintak tolong amikkan pampers adik ke..bedak ke..kekeke…

aku yang emo….

sejak kebelakangan ni aku memang emo..tak tau lah kenapa..mungkin terlebih sentimental…ke sentimentel? kahhhhh…..

ni nak cite skit kisah pagi tadi…

aku mula tunggu bas kol 8++pagi..punyerlah lame tunggu…kol 9.15 pagi barulah aku dapat bas..bayangkan punyerlah lame..

sampai2 kat lrt universiti..tertinggal lrt pulak..tapi takpe..skrg lrt cepat jek sampai..tapi kan..hari ni kenape ntah..tergendala 2 kali train yang kau naik tu..lame lak tu..seb baik aircond terpasang..

dah sampai stesen lrt kelana jaya..aku nampak bas yang aku nak naik pulak..orang dah naik bas dah..aku pun ape lagi..berlari2 lah naik turun tangga nak mengejar bas tu..tapi akhirnya…dah nak dekat sampai pintu bas..bas jalan dah…yang haru tu..orang2 dalam bas tu bukannya nak tolong tekankan loceng ke ape…buat dek jek..padahal dah nampak aku berlari kejar bas…aku pun..dengan keadaan yang tercungap2…muka yang pasrah..pi lah duduk tunggu bas…huhuhuh…

air mata aku dah nak menitis dah mase aku tunggu bas tu..bayangkan lah..aku yang dah 9 bulan peknen ni berlari2 nak kejar bas tu..sekali tak dapat naik..orang2 keliling tengok jek aku…rase macam rakyat malaysia ni takde belas kasihan langsung…!!

ha itulah kisah aku hari ni…hehehhee….

owh..mungkin sume dah tau aku tak dapat konvo kan..sedih..sedih..sedih…sape tak sedih wei..aku dah belajo penat2 4-5 tahun..tup3 mase kemuncak kejayaan aku..aku takleh nak sambut…aku sedih sgt sebenarnya..tapi kalo aku asik sedih jek camni lagi sesak kepala laki aku kan…so aku pk takpelah…berapa saat sgt pun atas stage tu…yang penting aku dah abis belajar..tapi..fikiran positif aku ni melukakan hati orang lain jugak…terutamanya nenek aku..sebab atok dah beria2 nak ke sini..tapi aku tiba2 tak jadi grad..mak usu aku dah siap belikan bunga untuk aku (adik aku yang habaq).. lagi lah aku sedih..tapi ape aku boleh buat lagi..semua dah berlaku..mungkin ada hikmah disebalik semua ni..amin…

oh ye..lepas tulis sume ni baru aku sedar antara yang buat aku makin terluaka dan emo..adalah..pertanyaan kawan2 dan jiran..bile aku konvo? macam mana konvo? ha, tak jadi konvo, kenapa? argh..harap2 takdelah pertanyaan tu lagi…

Jiwa Kacau!

ahaks..apakah ini? sendiri pun tak tau..yang aku tau thats the right word to describe my feeling right now! dunno why? nak kate tak solat subuh..solat..tak bekfes..dah…hmmm..ntahlah…

or maybe aku terlalu banyak berfikir kot….huhuuhh…

ape yang aku fikir ha???

jeng..jeng..jeng…tak lain dan tak bukan duit lah…kekkee…

the main problem aku rasa ialah sebab aku sangat boros..tak pandai nak menyimpan duit masa ade duit…aiyok…memang tak beringat pada masa depan..padan muka aku kan..kahhhh…

then, bila aku terlibat dalam financial planning ni baru lah sedar betapa pentingnyer simpan duit..not just saving the money but to invest it..make it grow..its true…let say kalo aku simpan jek duit dalam bank account aku, pergh..sah2 lah memang senang jek nak pi ATM bawak kuar duit..xspecially kalo pi shopping ke jalan2 ke..huuhuh…or, if i just keep the money there, bukan dapat ape pun..kene tolak duit aku ade lah sebab ade fees… atau kemungkinan lain aku simpan dalam ASB..ok gak kan.. tapi still masih senang aku nak redeem balik dan kuarkan duit…and the dividen only ~7%…

when i learn about unit trust, memang terkejut sgt bukan macam yang aku sangka…most people yang aku jumpa beranggapan they need to have a large sum of money to invest..actually there is two way to make an investment..CASH and KWSP… if you have a cash (more than rm 1000) or have enough KWSP saving pun dah boleh wat investment.. heheh

so aku bertekad kalo ade duit lebey jek aku nak invest gak..sebabnya aku taknak keborosan aku ni menjadi2…kekkee…at least i can make some profit..

so sesiapa yang rase nak join aku meh lah..or nak tanye soklan ke..di alu-alukan… tapi aku masih belajar lagi bab unit trust ni.. soklan senang2 boleh lah aku xplain..soklan susah2 tunggu aku dah xpert skit baru boleh… hahhaa..