POSTING

Assalamualaikum…

Setelah sekian lama baru hari ni dapat menulis blog kembali…Alhamdulillah…aku dah pun posting di Johor…
SMK Taman Pelangi Indah,JB .. dan automatically aku dah kerja…dan syukur sangat sebab sekolahnyer pun dekat dengan rumah mak usu aku..

Untuk pengetahuan semua kami sekeluarga dah pindah ke JB..makneyer en.somi aku kene r mencari pekerjaan kat JB ni kan..hehehe..aku skrg masih menumpang kat umah mak usu aku…kat kangkar tebrau…sementara menunggu umah sewa mak usu aku yang penyewanya takmo kuar2 dr umah tu…huhuhuuhh…

Anak-anak pulak makin membesar… sejak balik ke kampung ni nampak ketara perubahan ayra..makin debab…bolat skit dah muke..kalo dukung pun terasa r juga kan..ayra dah 4 bulan…dah pandai bising2 mulot die…jerit2..kalo agah2 pandai dah gelak..dah mengiring..tapi tak meniarap2 lagi..penah je sekali de meniarap…pastu takde dah…huhuhuh…

ainul pulak dah makin bijak…skrg dah pandai bace 1,2,3,4,5 dah…pastu kalo duduk2 suke nyanyi…lawok ngan ainul ni…

apepun ragam budak2 ni memang menceriakan hari aku…

ok back to school…sekolah ni sekolah baru..dalam 4-5 tahun lah..cikgu2nyer pun muda2 belaka… 77% pelajar lak berbangsa cina….n mostly lelaki… budak2 ni pulak tak berapa fasih bahasa melayu.. kalau kite cakap tekebil2 jek dorang dengar..kekeke… n ade gak lah yang kerek2 tak mau dgr cakap… tapi takpe ni sume cabaran dan pengalaman untuk aku..sikit2 aku akan belajar camne nak kawal budak2 ni…

kali ni sekolah ni dapat 21 guru baru termasuk aku..tu lom masuk lagi guru yang pindah masuk ke sekolah ni dan guru gstt.. so option sains memang dah penoh..jadi aku pun diberi tugas mengajar ERT tingkatan 1 dan 2 dan sivik tingkatan 1…best gak kan..leh masak2 n jahit2..cam main pondok2..kekekke….

cikgu2 kat sini pun alhmadulillah baik2 belaka dan sangat membantu kami guru2 baru ni…time kasih sume…

ok tu jelah kot yang aku dapat tulis…kalo nak tgk gambo moh le p facebook ye….

-cikgu mely@yana-

Ainul Si Kakak…

Ainul anak ibu sayang..dah besar sgt2…tapi kesian ainul dah comot2.. sanagt suka menggaru bile kene gigit nyamuk atau semut..abis dah kaki kudis2 skit..😦 ….

Ainul kakak ayra…pandai jaga adik…kalo ibu salinkan pampes adik ainul akan amik pampes tu..lipat2 dan buang dalam bakul sampah..hhehehe.. lawaklah ainul ni…kalo ibu kasi adik minum susu dalam botol..punyelah sibuk nak pegang botol tu..nak tolong kasi susu kat adik…

pandai dah anak ibu..cerdik dah die…pandai nak baca doa makan..nak kira2..bace abc..cakap pun macam2..anggota badan banyak dah tau..mata, hidung, rambut, gigi, tangan, jari, kuku, kaki,perot, pipi, n paling de suke ketiak..hheehe..kalo suroh tunjuk dan cakap memang dah expert.. kkekek..walaupun ntah2 ape2 jek sebutannye…

tapi yg satu perangai de takleh ilang sejak2 ibu nak banak sampai r adik dah kuar…kuat meragam…skit2 nak nangis..huhuhuh… ade jek tak kena.. kalau tengah tidurkan adik time tu lah die nak mintak dukung..lepas tu suka sgt nak keluar rumah.. kalo tak dapat menangis r die kat depan pintu tu macam kene pukul…huhuhuu..pasrah betul dengan perangai die yang satu ni…then kalo de senyappp jek…means ade r de tengah buat sesuatu tu..atau de tido…

mmmm…lagi satu yg pelik sgt2 tu…kami tinggal berempat jek kat umah..tapi tiap2 hari kene sapu umah sbb tiap2 hari adeeee jek habuk..huhuuhhu…mane datang pun tak tahu…ape maksudnyer tu??????????

Ayra maria 3 bulan

Ayra dah nak masuk 3 bulan..cepat jek masa berlalu.. ibu dah botakkan kepala ayra dah..tapi yang tak bestnyer ade cukur bantal lah pulak..huhuhu… dah ayra dah besar dah pandai lihat sekeliling..suka sangat bila kakak ainul main ngan die.. melompat2 ayra kalo didukung.. mulut pun bising jek…

2 minggu lepas ayra masuk wad..sebab ade skit jangkitan kat paru2..tapi satu malam jek…tu yang badan ayra kurang naik..still 4kg jek walaupun nak dekat 3 bulan..tapi ayra kuat minum susu.. kalau 4 auns susu kejap jek die habiskan.. huhuhuu..takpe r anak ibu nanti dah sihat leh mok2kan badan yek…

Kakak @ Ainul

Ainul ni memang banyak ragam..kalo takde ainul sehari kat rumah rase cam sunyi sgt2 rumah tu..huhuuhh…

Isnin lepas ainul kene cucuk setahun setengah..pas balik tu ibu trus pi keje..balik keje ibu tgk ainul jalan terjingkit2 sbb paha sakit kene cucuk..tapi yang lawaknyer tu, main bola, main masak2, nak kejar tgk iklan sume boleh pulak die lari..sajek jek ainul ni nak mintak kesian..muahahaha…

Ainul suke main ngan bebear(teddy bear) die.. suapkan makan (mase ainul main pondok2).. kasi minum susu (pakai botol susu die)… tidokan bebear (masukkan dalam buai ayra..pastu hayun buai tu sambil nyanyi buai laju-laju…..) n yang paling takleh bla nak nenenkan bebear tu (sebab tgk ibu nenenkan ayra)…muahahahaha…lawok r anak ibu nieh…

ainul dah ade 2 batang gg geram atas bawah…gigi taring pun dah nak tumbuh empat2…macam2 de makan…muruku pun makan…huhuuhu…

ainul sgt sayang ayra..kalo ayra nangis dalam buai de tolong buaikan..atau kasi puting..atau kasi susu dalam botol (tapi of cos lah sememeh2).. kalo ayra yak..ibu nak salinkan pampes de tolong bukakkan baby wipes tu (tolong ada makna haaa).. pastu cakap bucuk2..kekkeke… kalo ayra nangis kat bawah… cepat2 ainul lari dan pi tepuk2kan adik…kalo adik senyap jek..de suke usap2 kepala adik…takat ni ok jek ainul ngan adik..cume kekedang ade gak cubaan nak mengorek mata adik de soh bangun dr tido dan cubaan baring atas perot adik..huhuuh…seb baik ibu nampak..kalo tak kesian adik…n lagi satu yang tak best..ainul suke sgt tarik n bukak sarung kaki n tangan adik..huhuh..pastu de pakai..ngee~~

ainul dah pandai sebut kakak.. ayah.. ibu.. adik.. baby.. bebear.. ayra.. jatuh.. deko.. dan macam2 lagi..tapi pelat…mauahahahah….

AiNuL MarDhiAh

anak ibu dah besar..dah lame ibu tak letak gambar ainul…

perkembangan ainul..

@ainul pandai dah jaga adik…kalau adik ayra menangis cepat ainul lari ke adik..pastu sumbat puting kat mulut adik atau buaikan adik atau tepuk2 adik..thanks ainul sebab tolong ibu…

@ainul sangat manja..kadang2 kalau tengah marahkan ainul pun leh gelak sebab die suka buat muka manja dia tu..geram btol!

@sangat suke cakap betul..betul..betul… dan deko..deko..deko… dan jatuh..jatuh..jatuh…

@sangat lasak..panjat sana sini…

@gigi geraham ainul ade 2 batang dah tumbuh

ok ni koleksi gambar ainul yang dah lame sgt2 tak update…