POSTING

Assalamualaikum…

Setelah sekian lama baru hari ni dapat menulis blog kembali…Alhamdulillah…aku dah pun posting di Johor…
SMK Taman Pelangi Indah,JB .. dan automatically aku dah kerja…dan syukur sangat sebab sekolahnyer pun dekat dengan rumah mak usu aku..

Untuk pengetahuan semua kami sekeluarga dah pindah ke JB..makneyer en.somi aku kene r mencari pekerjaan kat JB ni kan..hehehe..aku skrg masih menumpang kat umah mak usu aku…kat kangkar tebrau…sementara menunggu umah sewa mak usu aku yang penyewanya takmo kuar2 dr umah tu…huhuhuuhh…

Anak-anak pulak makin membesar… sejak balik ke kampung ni nampak ketara perubahan ayra..makin debab…bolat skit dah muke..kalo dukung pun terasa r juga kan..ayra dah 4 bulan…dah pandai bising2 mulot die…jerit2..kalo agah2 pandai dah gelak..dah mengiring..tapi tak meniarap2 lagi..penah je sekali de meniarap…pastu takde dah…huhuhuh…

ainul pulak dah makin bijak…skrg dah pandai bace 1,2,3,4,5 dah…pastu kalo duduk2 suke nyanyi…lawok ngan ainul ni…

apepun ragam budak2 ni memang menceriakan hari aku…

ok back to school…sekolah ni sekolah baru..dalam 4-5 tahun lah..cikgu2nyer pun muda2 belaka… 77% pelajar lak berbangsa cina….n mostly lelaki… budak2 ni pulak tak berapa fasih bahasa melayu.. kalau kite cakap tekebil2 jek dorang dengar..kekeke… n ade gak lah yang kerek2 tak mau dgr cakap… tapi takpe ni sume cabaran dan pengalaman untuk aku..sikit2 aku akan belajar camne nak kawal budak2 ni…

kali ni sekolah ni dapat 21 guru baru termasuk aku..tu lom masuk lagi guru yang pindah masuk ke sekolah ni dan guru gstt.. so option sains memang dah penoh..jadi aku pun diberi tugas mengajar ERT tingkatan 1 dan 2 dan sivik tingkatan 1…best gak kan..leh masak2 n jahit2..cam main pondok2..kekekke….

cikgu2 kat sini pun alhmadulillah baik2 belaka dan sangat membantu kami guru2 baru ni…time kasih sume…

ok tu jelah kot yang aku dapat tulis…kalo nak tgk gambo moh le p facebook ye….

-cikgu mely@yana-

2 comments January 8, 2010

Ainul Si Kakak…

Ainul anak ibu sayang..dah besar sgt2…tapi kesian ainul dah comot2.. sanagt suka menggaru bile kene gigit nyamuk atau semut..abis dah kaki kudis2 skit.. :( ….

Ainul kakak ayra…pandai jaga adik…kalo ibu salinkan pampes adik ainul akan amik pampes tu..lipat2 dan buang dalam bakul sampah..hhehehe.. lawaklah ainul ni…kalo ibu kasi adik minum susu dalam botol..punyelah sibuk nak pegang botol tu..nak tolong kasi susu kat adik…

pandai dah anak ibu..cerdik dah die…pandai nak baca doa makan..nak kira2..bace abc..cakap pun macam2..anggota badan banyak dah tau..mata, hidung, rambut, gigi, tangan, jari, kuku, kaki,perot, pipi, n paling de suke ketiak..hheehe..kalo suroh tunjuk dan cakap memang dah expert.. kkekek..walaupun ntah2 ape2 jek sebutannye…

tapi yg satu perangai de takleh ilang sejak2 ibu nak banak sampai r adik dah kuar…kuat meragam…skit2 nak nangis..huhuhuh… ade jek tak kena.. kalau tengah tidurkan adik time tu lah die nak mintak dukung..lepas tu suka sgt nak keluar rumah.. kalo tak dapat menangis r die kat depan pintu tu macam kene pukul…huhuhuu..pasrah betul dengan perangai die yang satu ni…then kalo de senyappp jek…means ade r de tengah buat sesuatu tu..atau de tido…

mmmm…lagi satu yg pelik sgt2 tu…kami tinggal berempat jek kat umah..tapi tiap2 hari kene sapu umah sbb tiap2 hari adeeee jek habuk..huhuuhhu…mane datang pun tak tahu…ape maksudnyer tu??????????

4 comments December 2, 2009

Ayra maria 3 bulan

Ayra dah nak masuk 3 bulan..cepat jek masa berlalu.. ibu dah botakkan kepala ayra dah..tapi yang tak bestnyer ade cukur bantal lah pulak..huhuhu… dah ayra dah besar dah pandai lihat sekeliling..suka sangat bila kakak ainul main ngan die.. melompat2 ayra kalo didukung.. mulut pun bising jek…

2 minggu lepas ayra masuk wad..sebab ade skit jangkitan kat paru2..tapi satu malam jek…tu yang badan ayra kurang naik..still 4kg jek walaupun nak dekat 3 bulan..tapi ayra kuat minum susu.. kalau 4 auns susu kejap jek die habiskan.. huhuhuu..takpe r anak ibu nanti dah sihat leh mok2kan badan yek…

2 comments November 23, 2009

Kakak @ Ainul

Ainul ni memang banyak ragam..kalo takde ainul sehari kat rumah rase cam sunyi sgt2 rumah tu..huhuuhh…

Isnin lepas ainul kene cucuk setahun setengah..pas balik tu ibu trus pi keje..balik keje ibu tgk ainul jalan terjingkit2 sbb paha sakit kene cucuk..tapi yang lawaknyer tu, main bola, main masak2, nak kejar tgk iklan sume boleh pulak die lari..sajek jek ainul ni nak mintak kesian..muahahaha…

Ainul suke main ngan bebear(teddy bear) die.. suapkan makan (mase ainul main pondok2).. kasi minum susu (pakai botol susu die)… tidokan bebear (masukkan dalam buai ayra..pastu hayun buai tu sambil nyanyi buai laju-laju…..) n yang paling takleh bla nak nenenkan bebear tu (sebab tgk ibu nenenkan ayra)…muahahahaha…lawok r anak ibu nieh…

ainul dah ade 2 batang gg geram atas bawah…gigi taring pun dah nak tumbuh empat2…macam2 de makan…muruku pun makan…huhuuhu…

ainul sgt sayang ayra..kalo ayra nangis dalam buai de tolong buaikan..atau kasi puting..atau kasi susu dalam botol (tapi of cos lah sememeh2).. kalo ayra yak..ibu nak salinkan pampes de tolong bukakkan baby wipes tu (tolong ada makna haaa).. pastu cakap bucuk2..kekkeke… kalo ayra nangis kat bawah… cepat2 ainul lari dan pi tepuk2kan adik…kalo adik senyap jek..de suke usap2 kepala adik…takat ni ok jek ainul ngan adik..cume kekedang ade gak cubaan nak mengorek mata adik de soh bangun dr tido dan cubaan baring atas perot adik..huhuuh…seb baik ibu nampak..kalo tak kesian adik…n lagi satu yang tak best..ainul suke sgt tarik n bukak sarung kaki n tangan adik..huhuh..pastu de pakai..ngee~~

ainul dah pandai sebut kakak.. ayah.. ibu.. adik.. baby.. bebear.. ayra.. jatuh.. deko.. dan macam2 lagi..tapi pelat…mauahahahah….

5 comments October 14, 2009

~Ayra Maria~

ok ni gambar ayra dari lahir sehingga hari ini..dari baju balut jek kat badan sehingga dah boleh butang…..

4 comments October 8, 2009

Konvo??

yeah i’m a graduate walaupun tak konvo kan…so my 2nd choice is take my own photo..kahh…macam kelakar jek…tapi takpe..at least ade sesuatu nak dikenangkan..kan..kan…

2 comments October 8, 2009

AiNuL MarDhiAh

anak ibu dah besar..dah lame ibu tak letak gambar ainul…

perkembangan ainul..

@ainul pandai dah jaga adik…kalau adik ayra menangis cepat ainul lari ke adik..pastu sumbat puting kat mulut adik atau buaikan adik atau tepuk2 adik..thanks ainul sebab tolong ibu…

@ainul sangat manja..kadang2 kalau tengah marahkan ainul pun leh gelak sebab die suka buat muka manja dia tu..geram btol!

@sangat suke cakap betul..betul..betul… dan deko..deko..deko… dan jatuh..jatuh..jatuh…

@sangat lasak..panjat sana sini…

@gigi geraham ainul ade 2 batang dah tumbuh

ok ni koleksi gambar ainul yang dah lame sgt2 tak update…

1 comment October 8, 2009

Ayra Maria

Assalamualaikum semua…

i’m back…hehhe…kemana aku?? aku pi banak lah..cuti bersalin jap…thanks baby sebab keluar awal nak kasi aku beraya…

nak diikutkan due date, aku patutnyer bersalin 17 september..tapi terawal lah pulak.. kisahnyer…

29 Ogos 2009

6.00 pagi.. aku terbangun sebab sakit perot…rase contraction dah setiap 17 minit…huish agaknyer hari ni kot banak…

11.30 pagi..aku pi sepital…mase tu contraction dah 5 minit sekali…

12.30 tengahari sampai hospital…punyelah lapo..ah lah tak makan ape…doktor cek dah 5 cm mase ni..sebelum naik LR aku dengan selambanya makan roti depan misi2 tu sume..kekeke….(misi yang suruh makan)

1.40 tengahari doktor pecahkan air ketuban..punyelah susah..di kobek2nyer aku..huhuuhh…rase cam nak marah jek ngan dr tu..seb baik dr tu pompuan..baik lak tu..huhuuh…

1.59 dah 9 cm..rase cam nak teberak jek..mase ni en.aiman masuk LR..tengok jek muke en somi trus rase tak tahan nak tebanak (terus lembik..nak mintak kesian r konon..haha)..misi cek dah 9 cm..de kate leh push..aku ape lagi push r…

2.00 makan lahirlah my 2nd baby…leh r pulak misi tu dok bising2 kat aku cakap keciknyer anak awak dik…huhuuhh…. apepun thanks misi2 n doktor yang menyambut babyku…

nama: ayra maria

tarikh lahir: 29 ogos 2009

berat: 2.2 kg

panjang: 40.3cm

tempat lahir: HKL

maka dengan itu..bolehlah ibu menyambut raya..sebab ayra keluar cepat..hehehhee….thanks ayra…

oh ya..pagi tadi baru bawak ayra pi checkup sebulan…n kene cucuk skali

berat terkini: 3.4kg

tinggi: 49cm

well done anak ibu…walaupun lahir sangat kecik..tapi ayra dah membesar dengan jayanya…hehehehe

5 comments October 5, 2009

My Wishlist

Birthday aku dah nak dekat..tapi minggu ni minggu akhir aku keje..jadi sebelum aku cuti panjang..dan nak bersalin nanti, so aku nak juga lah buat wishlist aku..and this wishlist only valid till my next birthday 4/9/2010..

  1. My own car…Honda Stream…
  2. My own house…
  3. Full Closet of Hajaba’s Collection
  4. Saving for my kids
  5. My own investment

Ni je dulu permintaan aku..Ya Allah..murahkanlah rezekiku..amin….

8 comments August 24, 2009

Surat untuk Hati

Kehadapan sekeping daging bernama hati….

Ku tahu kau hampir rebah…layu..pucat…amemia dan ntah apa2 lagi yang boleh kugambarkan keadaanmu ketika ini…

Dan ku ingin kau tahu di saat aku menulis coretan ini, aku juga hampir serupa..semuanya disebabkan engkau..dan aku tahu kau tahu itu..bukankah kau kenal aku seperti aku kenal dirimu…kita kan seperti irama dan lagu..seperti laut dan ombak..aku adalah engkau dan engkau adalah aku…

Duhai hati…

Bukankah tersangat sukar untuk membuat pilihan…kasihan engkau tersiksa..tapi itu semua dugaan buatmu..sesungguhnya Allah memberi ujian kepada hambaNya dan Dia tahu kau mampu hadapinya..

Aku akan selalu ada denganmu…akan berikan engkau semangat dan Energy…aku tahu kau boleh menghadapi hari2 masa depanmu..sebab engkau kuat seperti juga aku…

Oh Hati..

Bungakanlah dirimu seperti berbunganya aku sekarang…seperti kau sedia maklum, aku akan melahirkan tidak lama lagi…dan aku tidak sabar menanti detik itu..persiapan juga hampir selesai..dan aku sudah bersedia menjadi ibu kepada 2 orang anak kecil..pasti kau tahu dulu pernah orang meragui aku kan..isteri dan ibu muda..pelajar dan suri rumah..nah..kini telah aku buktikan…tunggu sedikit masa bila aku dah bekerja…kan kubuka mata mereka..ahaks…

Hai Hati…

Nikmatnya setelah kuluahkan segala…dah kurasa kian pulih..semoga kau pun begitu…dan jika aku masih berada disini, akan kucoret untukmu lagi…

yang benar…

malyana mansor..

1 comment August 24, 2009

MENGHITUNG HARI

April 2014
M T W T F S S
« Jan    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

CORET MENCORET

MOMMIES

UM

MY WISHLIST

-My own car...Honda Stream...
-My own house...
-Full Closet of Hajaba's Collection
-Saving for my kids
-My own investment

LYANA

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.